meric-tuna-CE1OvMrZumQ-unsplash

Pressmeddelande från WellAgri™ AB 2021-11-18

WellAgri™ AB introducerar ett helt nytt, unikt ekologiskt gödsel på den svenska marknaden.

Gödslet är en ny unik typ av gödsel som är 100% naturlig och godkänt för EU- ekologisk och KRAV-certifierad produktion.

– Vi är mycket glada över att kunna introducera WellAgris™ produktutbud på den svenska marknaden, berättar grundaren av företaget WellAgri™ AB, Lars-Erik Skjutare. Men mest glada är vi över att se de goda resultaten på försöksfälten. I år har vi haft möjligheten att testa WellAgris™ produkter på bland annat höstvete, höstraps, havre och stärkelsepotatis. Tidigare har vi gjort försök på Baby Leaf spenat med mycket gott resultat.

Både ekologiska och konventionella lantbrukare i Skåne och Blekinge har testat produkterna. Vissa av försöken har genomförts i samarbete med Hushållnings- sällskapet i Skåne och har givit mycket goda resultat. Framför allt för det ekologiska försöksfältet, som också är den primära marknaden för WellAgris™ produkter.

– Nu när gödselpriserna stiger över hela världen bland annat beroende på ökade energikostnader, så känns det skönt att konstatera att WellAgris™ basråvara är majs och att energiåtgången i produktionsprocessen är minimal. Dessutom sker det inga utsläpp alls av CO2 i produktionen, säger Lars-Erik Skjutare

Eftersom det är bara små volymer per hektar som behövs, endast 25–100 kg per giva, blir WellAgris™ gödsel både transport- och arbetseffektivt och kräver mindre lagringsutrymme.

– Vi har sett mycket goda resultat på våra försöksfält, säger lantbrukaren Henrik Dahlqvist på Möllehall i Blekinge. De små volymerna som ska spridas är en klar fördel och nu när gödselpriserna stiger kommer vi absolut att räkna på att använda WellAgris™ produkter i större utsträckning nästa säsong, avslutar han.

WellAgris™ produkter är resultatet av spännande och nyskapande forskning med ambitionen att skapa en hälsosam jord och näringsrika grödor. Företaget startades 2019 av Lars-Erik Skjutare, tidigare vd för Sparbanken Finn i Lund.

-Under en affärsresa till Indien fick jag förmånen att träffa en framstående indisk forskare, och när han berättade för mig om vad han och hans forskarteam hade tagit fram för produkter blev jag oerhört imponerad. Lantbruksnäringen har alltid intresserat mig och tillbaka i Sverige gjorde jag en research om hur man använder växtnäring i det svenska jordbruket och då särskilt inom det ekologiska lantbruket.

Jag såg potentialen av att kunna erbjuda den svenska ekologiska marknaden helt nya och unika gödselprodukter och som dessutom är gynnsamma både för klimatet och miljön. Biologisk mångfald och näringsrika grödor gynnar alla, avslutar Lars-Erik Skjutare.

För mer information om WellAgri™ AB kontakta:

Lars Erik Skjutare
Telefon: +46 (0)156 / 50 47 37 Mail: larserik@wellagri.se Hemsida: www.wellagri.se

Pressmeddelande i PDF-format

Dela denna artikel